Széchenyi Terv Plusz

Testvérvárosok

"A barátság nemcsak az, amit keresünk, hanem amit adni is akarunk." (Beutelrock)

E gondolatokat szem előtt tartva Fertőszentmiklós város Önkormányzata régóta támogatta és támogatja a testvérvárosi eszme és kapcsolatok intenzív ápolását, terjesztését, ehhez igyekezett bevonni a lakosság valamennyi rétegét, a civil szervezeteket, ezen belül különösen az egyesületeket, és az önkormányzati intézményeket.

A testvérvárosi eszme jegyében a település sok lakója, civil szervezete ismerhette meg a külföldi testvérvárosainkat, azok országát, találkozhatott más országok és kultúrabeli partnerekkel a testvérvárosi találkozások keretében, valamint ifjúsági cserék is lehetővé tették, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki.

Fertőszentmiklós számos kulturális rendezvényén vettek részt a testvérvárosok polgárai ill. mi az ő településük vendégei voltunk.

A gyakori találkozások személyes és családi barátságok kialakulását tette lehetővé.

A testvérvárosi kapcsolatok nem követnek semmilyen pártpolitikai célt.

Az Önkormányzat nyitott további kapcsolatok kialakítására.

Testvérvárosaink

Pleidelsheim

Pleidelsheim település Németország Baden-Württenbergi tartomány – Ludwigsburgi járás területén fekszik. Lakóinak száma: kb. 7000 fő.

1987 óta van a két településnek kapcsolata, mely csak 1994-ben a testvérvárosi oklevél aláírásával lett hivatalos. 2004. évben a testvérvárosi kapcsolat megújításra került. Az eltelt időszakban számos kulturális, sport rendezvényre került sor mindkét településen. A kapcsolat eredményeként megvalósul az iskolák közötti cserelátogatás, így évente találkoznak a diákjaink a német barátaikkal.

Lassan –lassan a nyelvi nehézségek is leküzdődnek.

Leopoldov

Leopoldov település ( Lipótvár) Szlovákiában található. Lakóinak száma: kb. 5.000 fő. A két település sportegyesülete több , mint 20 éves kapcsolatot tartott fenn egymással, mindez a két település testvérvárosi kapcsolatának felvételét segítette elő és alapozta meg 2003. évben. A kapcsolat már kinőtte a gyerekcipőt , számos találkozásra, kulturális rendezvény megtartására került sor mindkét településen.

szentgerice

A székelyföldi, Maros megyei Szentgerice a Közép-Nyárádmente egyik régi települése. A falu községközpontja Backamadaras. Lakóinak száma: kb. 745 fő.

Az együttműködés Szentgericével civil háttérrel indult, az Ikva Néptánc Egyesület és Baráti Kör generálta a két település közötti kapcsolatfelvételt. A két település vezetősége 2016-ban találkozott először. 2018. május 19-én Fertőszentmiklóson került sor Szentgerice és Fertőszentmiklós települések között a testvértelepülési megállapodás aláírására, ezáltal is szorosabbá fűzve az önkormányzati, kulturális, oktatási, sport, vállalkozói, lakossági szinteken a települések közötti kapcsolatot.