Széchenyi Terv Plusz


Főépítész köszöntője

Városunk főépítészének bemutatkozása, elérhetősége és ügyfélfogadásának ideje

Kedves Fertőszentmiklósiak!


Tavaly óta megbízott főépítészként segítem a város közösségét. Első fázisban elkészítettük a kötelezően előírt Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK) és a Településképi Rendeletet (TR), majd idén februártól kettő hetente (általában szerdánként) tartok ügyfélfogadást, melyre előre egyeztetett időpontban várom a város lakóit, leendő lakóit.

Nagyon fontos az ember szűkebb, közvetlen környezete (háza, annak belsője, kertje, udvara), aminek kialakításáról maga dönthet. Ebbe a környezetben megjelennek közvetlen hatások, amiről a tulajdonos nem dönthet – a szomszéd kerítése, növényzete, utcabútorok, burkolatok – viszont vizuális hatása ugyanúgy fontos és befolyásoló.

Tágítva a kört, következő elem a szomszédos házak, maga az utca, majd a településrész, és végül a város. Emiatt kijelenthető: „Az építészet nem magánügy, hanem közügy.” - Plesz Antal

A főépítész jelző nagyon hivatalos, távolságtartó, azonban cél az emberek segítése építési ügyekben, tanácsadás, javaslatok - nem feltétlenül csak hivatalt érintő kérdésekben. Főépítészi konzultációnak nevezzük, de baráti beszélgetésre hívok mindenkit, ami nem a jogszabályi szigor, inkább a javaslatok helye.

Az ember háza tükrözi a személyiségét, a település képe tükrözi a közösség egységességét.

Pár emberöltővel ezelőtt a települések egységesebb arculatot mutattak. Habár minden ház egyedi volt, mégis a tömegek, arányok emberközelibbek voltak, figyelembe vették a többi házat. A változás lassabb volt, így az újdonságoknak (formák és anyagok) volt idejük beépülni, besimulni a szerves egységbe. Formailag nézve ezt az arányrendszert a huszadik század szétfeszítette, azonban ez már a közösségek széthullásának (szétszórásának) következménye volt. Ezt felismerve – és az építész szakmát is elismerve – a települések főépítészeket alkalmaznak, hogy az elmúlt évszázad ámokfutása után csillapítsák a meglévő épített örökség és az újonnan épülő házak közötti kontrasztot – nem gátolva a fejlődést. Ez mesterséges beavatkozás, mégis szükséges amíg választ nem kapunk a nagy kérdésre: a közösségek újraszerveződése megtörténik-e az új évezred hajnalán. Ha nem, valószínű civilizációvá züllött kultúránk is szétesik, de ez már nem építészeti kérdés...


 Rabi Géza
 városi főépítész 
 foepitesz@fertoszentmiklos.hu
 +36 30 406 80 59 



Kapcsolódó dokumentumok

Fertőszentmiklós Város weboldala pdf TAK