Ünnepség a magyar kultúra napja alkalmából 2019. január 19. 16:00

2019. január 19. A belépés díjtalan!

16:00 Megnyitó

Közreműködnek: Szalmási Zsófi és Szabó Luca a Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános iskola 7. osztályos tanulói.

"Menaságra repülj..." - dokumentumfilm a csíkmenasági székelyekről.

"Faragó Annamária filmje a csíkmenasági székelyek emberi tartásáról, hitről, a nemzethez való hűségről szól. Bemutatja a székely emberek humorát, örömeit és könnyeit, akik az anyaországtól való elszigeteltségükben és elzártságukban is őrzik magyar gyökereiket és hagyományaikat. A film szereplői a falu lakói, akiket természetes környezetükben filmeztek. A film bemutatja többek között a híres kürtős kalács készítést, melynek származási helye Csíkmenaság, a patkoló kovácsot, a kenyérsütést, a Wass Albert regényeiből ismert esztenát, bútorfestést, a hegedűkészítést, a székelykapu faragót, de mindezeken túl, vagy velük együtt a székelyek lelkét; a székely humort, az elszakított országrészek magyarjainak emberi drámáját, lelki vívódásait és ez utóbbi adja a film lényegét, valódiságát."

18:00 Aktuális akusztik koncert

Színpadon rendhagyó felállásban az Aktuális. A koncert alkalmával néhány baráttal és nem megszokott hangszerekkel kiegészülve mutatja be egy másik oldalát a zenekar.

Egy dalra vendégük lesz Nagy Maja, aki első alkalommal lép színpadra gitárjával és velük mutatkozik be a közönség előtt!

Gergácz Ádám - ének, gitár

Fábián András - gitár

Pócza Bence - basszusgitár, vokál

Kalmár Gábor - dob

Arustei Andrea - vokál

Tóth Nóra - hegedű

Pinezits Zoltán - Harsona

Bukri Benjamin - cajon, egyéb

Nagy Maja - gitár